FREDERICIA

Cykelbane til leg og motorisk træning i folkeskolerne

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Cykelbaner skal gøre eleverne dygtigere til at færdes på cykel i trafikken
”Det er rigtig vigtigt, at børn får trænet deres motorik, så de bliver habile cyklister og kan bruge cyklen som transpormiddel til/fra skole og fritidsinteresser. På den lange bane er det en rigtig god investering, at børnene får trænet deres balance og sikkerhed på cyklen”, siger formanden for Børne- og Skoleudvalget, Ole Steen Hansen.

Der er brug for at give børn i skolen og i fritidstilbuddet mulighed for aktiviteter, der hjælper dem til at blive motorisk velfungerende – også på en cykel. For når politiet hvert forår møder op på skolerne til cyklistprøven i 6. klasse, kan de se, at en del børn har svært ved at orientere sig og række hånden ud, uden at de begynder at slingre faretruende.

”Ved at træne børnenes evner som cyklister i skolegården i f.eks. den understøttende undervisning, gør vi det mere trygt for forældrene at sende deres børn ud i trafikken”, fortæller formand for Børne- og Skoleudvalget Ole Steen Hansen.

Børnene skal sidde sikkert i sadlen
Byrådet har et mål om, at mindst 85 % af skolebørnene i Fredericia enten går eller cykler til og fra skole. I Teknik og Miljø vil de fra 2017 følge udviklingen i antal skolebørn, der transporterer sig selv til og fra skole og holde nøje øje med trafiksikkerheden. Man kan nemlig opnå en langt bedre trafiksikkerhed for børnene, hvis et højt antal børn går eller cykler frem for at blive kørt til skole.

”En del forældres adfærd omkring nogle skoler er uhensigtsmæssig for de cyklende børns sikkerhed. Vi har undersøgt, om vi kunne gøre trafiksikkerheden bedre omkring skolerne, f.eks. ved at laver større parkeringsarealer omkring skolerne. Men det er ikke muligt, så en alternativ, billig og sund løsning er at få vores skolebørn til at sidde sikkert i sadlen”, siger Christian Bro, udvalgsformand for Miljø- og Teknikudvalget.

Selve banen består af forskellige dele, der skal samles til forskellige øvelser, hvor børnene lærer at blive bedre til at køre med en hånd på styret, orientere sig bagud og i det hele taget manøvrere bedre på cyklen.

”Cykelbanen vil være til stor gavn i skolernes færdselsundervisning, og i andre sammenhænge til at lege gode cykelfærdigheder ind hos børnene. I idrætstimerne vil den f.eks kunne indgå, når der skal trænes koordinations- og balanceevne, og fritidstilbuddene vil fint kunne bruge cykelbanen til leg om eftermiddagen, hvor de har hele skolegården til rådighed”, fortæller Charlotte Mikkelsen, udviklingskonsulent i Børn og Unge.

Fakta
• Der er indkøbt fem cykelbaner til folkeskolerne.
• Forældre i skolernes lokalområde er også velkomne til at låne cykelbanen i week-enden/aften, og stille den op i skolegården, hvis man vil lave en klasseaktivitet eller andet.