Kultur

Den kommende uge på Fredericias musikalske scene

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

1202StrayhornVerdensklasse saxofonist spiller med spændende dansk jazzkvintet

Jacob Roved Quintet feat. John Ruocco & Thomas Fryland – Remembering Billy Strayhorn

 

Det er med stor fornøjelse at Det Bruunske Pakhus præsenterer den amerikanske verdensklasse-saxofonist John Ruocco som gæst i forbindelse med Vinterjazz festivalen. Det sker fredag, den 12. februar i Det Bruunske Pakhus.

 

John Ruocco medvirker som solist i Jacob Roved Quintet i projektet Remembering Billy Strayhorn, som er en hyldest til den store amerikanske jazzkomponist, der var ophavsmand til adskillige af Duke Ellingtons udødelige klassikere, bl.a. Take The A Train, Chelsea Bridge og Lush Life.

Strayhorn er i dag en af de mest anerkendte komponister i jazzmusikkens historie. Han var egentlig en sublim pianist, men levede i skyggen af Duke Ellington som komponist og arrangør for dennes berømte orkester. Strayhorn gæstede kun Danmark få gange, men en af de helt store personligheder i dansk jazz mindes ham således:

 

Vi sad og spillede til en jam session på Montmartre en aften hvor Duke Ellington var i byen. Pludselig så lød klaveret som hele Ellingtons orkester på en gang, og så kiggede jeg op – og så var det ham, Strayhorn.

– Alex Riel

 

Det bliver en helt speciel oplevelse at høre Strayhorns musik fortolket af den amerikanske saxofonist John Ruocco. Ruocco betragtes af de, der kender ham, som en mystisk, hip ’underdog’, et musikalsk geni i en liga helt for sig selv. Han er en musikernes musiker, en rebel på den internationale jazzscene, som har brugt et helt liv på at fremelske sit eget unikke univers, hvor avanceret harmonisk forståelse møder en besnærende melodisk sans. Netop Strayhorns smukke og sanselige kompositioner matcher John Ruoccos musikopfattelse ideelt og hans kærlighed til Strayhorns musik rækker mange år tilbage.

 

John Ruocco får med- og modspil af trompetisten Thomas Fryland, som er kendt for sit dedikerede arbejde med at udvikle danske jazzscene. Frylands evner som solist behøver efterhånden ikke nærmere præsentation for det danske jazzpublikum – de der ikke kender ham, bør komme og lytte med egne ører. Ved trommerne sidder projektets ophavsmand Jacob Roved, flankeret af Rasmus Ehlers på flygel og Jakob Roland Hansen på kontrabas.

 

Gruppen har i september 2015 udgivet albummet ’Remembering Billy Strayhorn’ som med Thomas Frylands smagfulde arrangementer præsenterer en række af Strayhorns kompositioner med et moderne udtryk som respekterer komponistens ånd.

 

Billetter til koncerten, der starter kl. 21, kan købes på bruunskepakhus.billetten.dk, i Det Bruunske Pakhus samt på Biblioteket.

1302Guy ForsythEn bluesman vender tilbage

Guy Forsyth apiller med sit nye band i Det Bruunske Pakhus

 

Begejstringen ville ingen ende tage, da den amerikanske sanger og bluesmusiker Guy Forsyth tilbage i 2004 optrådte på 6. Juli-jazzfestivalen i Fredericia. Publikum var mere end imponerede af, hvad de så og hørte, og det lå i luften, at Forsyth snart måtte komme igen.

 

Det har han så også været et par gange siden, og nu er han tilbage i Fredericia. Lørdag d. 13. februar træder Guy Forsyth og hans band op i Det Bruunske Pakhus for at levere den dér særlige blanding af blues og Americana, som er blevet hans varemærke. Eller sagt på en anden måde: Fra delta-blues til Chicago og Texas – og med en sound, der bevæger sig i den tunge, sumpede ende af blues-skalaen.

 

Guy Forsyth bor i Austin, Texas, hvorfra han turnerer rundt i hele USA og efterhånden mere og mere i Europa. Hans koncerter, sammen med Jeff Botta, bas og Nina Singh på trommer, er efterspurgte på grund af deres veloplagte og medrivende miks af folk, rock, country med mere-musik, udstråling og personality. Guy selv spiller både på akustisk, elektrisk og slideguitar, ukulele, sav og mundharpe og synger både råt og med varme. Som 16-årig fik han på det nærmeste en åbenbaring, da han hørte Robert Johnson i radioen. Så var der ingen vej udenom guitaren og folk- og bluesmusikken.

 

Siden har han været on the road og vundet en del Austin Music Awards og indspillet adskillige albums. Det nyeste udkom i maj 15 og hedder “Calico Girl”. Guy Forsyth’s musik har udviklet sig til at være en blanding af Americana og blues og han er efterhånden mere Tom Waits end Hound Dog Taylor.

 

Samtidig har hans band med baggrund i dets heftige turné-aktivitet udviklet sig til at være noget af det mest tæt sammenspillede, der overhovedet findes på blues-scenen i dag.

 

Billetter til koncerten, der starter kl. 21, kan købes på bruunskepakhus.billetten.dk, i Det Bruunske Pakhus samt på Biblioteket.

 

Kalaha i Ungdommens Hus1702kalaha

Ny supergruppe med kuglerne på rette sted

 

Kalaha er navnet på en ny dansk gruppe der favner jazz, afro og den elektroniske musik. Gruppens medlemmer har hver især gjort sig positivt bemærket på den danske musikscene og efter en enkelt koncert på STRØM FESTIVAL 2013, har Kalaha besluttet at gøre samarbejdet mere permanent.

Onsdag d. 17. februar spiller de i Ungdommens Hus i Norgesgade.

Kalahas repertoire er varmt og krydret som couscous – giver akut dansetrang og/eller lyst til stille boppen med hovedet. I februar 2014 udgav Kalaha et album med deres optræden på STRØM Festival, som bl.a. modtog en femstjernet anmeldelse i Soundvenue.

 

Kalaha består af Emil de Waal (trommer og elektronik), Niclas Knudsen (guitar) og Mikael ‘Spejderrobot’ Elkjær (elektronik)

 

Bio

Niclas Knudsen: Guitarist og komponist, har i de sidste 20 år været involveret i det danske musikmiljø i mange forskellige sammenhænge. Som band leader, har han udgivet CD’er med grupperne Ibrahim Electric, Fra De Varme Lande og Human Beat Boxer (med den amerikanske trommeslager Adam Nussbaum), Jungle Breed, Niclas Knudsen Quartet og som sideman med grupperne Radiostar, Jesper Lundgaard Trio , Vildnis og Rasmus Nøhr. Han modtog i 1999 en grammy for sin medvirken på Hans Ulriks “Jazz and Mambo” og vandt 1. præmie ved Gexto Jazzcompetition både med bandet Science Fiction Quartet i 1996 og bandet Out To Lunch i 1999. I 1998 modtog han Roland´s musikpris og har høstet ros hos anmelderne for sine to solo-CD’er “Human Beat Boxer” og “Human Beat Boxer – Second Stroke”. Han har spillet i stort set hele verden med det succesfulde orkester Ibrahim Electric i løbet af de sidste 10 år og udgivet 7 CDer med selvsamme orkester. Han har blandt mange andre store personligheder spillet med Billy Preston, John Tchicai, Ray Anderson, Dave Liebman, Adam Nussbaum og Tom Jones.

 

Emil de Waal: har siden 2004 udgivet en række internationalt kritikerroste albums. Særligt to anmeldelser i britiske ”The Wire” har skudt turnévirksomhed for hans projekter igang i både Europa, Kina og USA. Her har han arbejdet sammen med internationalt respekterede og stærkt forskelligartede navne som f.eks. Wayne Horvitz, Andy Green (Velvet Underground, John Cale), Kato Hideki og Hanggai. På dansk grund er han især kendt for utallige samarbejder, bl.a. med Randi Laubek, Gustaf Ljunggren og Søren Kjærgaard.

 

Mikael ‘Spejderrobot’ Elkjær: Autodidakt musiker, komponist og producer. Har siden 2008 udgivet tre elektroniske albums under navnet Spejderrobot samt tre albums med Emil de Waal. Debutalbummet “Falder baglæns ind i i går” fra 2008 figurerede på en lang række mediers liste over “5 Bedste albums” dette år. Har remixet blandt andre Mercury Rev (US), Pelle Gudmundsen Holmgreen, BandAne og Dubtractor. Har arbejdet sammen med bl.a. Silas Bjerregaard, McEinar, Hanggai, Naja Rose KoppNiclasel og Camilla Munck. Har virket som underviser på “laptop som hovedinstrument” på det rytmiske musikkonservatorium i Aarhus og underviser sideløbende på Engelsholm Højskole.

 

Billetter til koncerten, der starter kl. 21, kan købes på bruunskepakhus.billetten.dk, i Det Bruunske Pakhus samt på Biblioteket.