SAMFUND

Det Grønne Flag vajer over dagplejebørn

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Ni kommunale naturdagplejere i Fredericia har Det Grønne Flag, og det er godt for både børnene og naturen

Hos en naturdagplejer er børnene er ude og lege og lære i naturen hver dag. De lærer at bruge alle deres sanser og lærer at passe på naturen.

”Det er vigtigt, at børn lærer om naturen og miljøet fra de er helt små, og det er oplagt, at de lærer om naturen ud i naturen. Jeg er glad for, at vi har ni kommunale dagplejere, hvor det grønne flag vejrer. Det viser, at de gør en helt særlig indsats sammen med børnene, og at der er forældre, som påskønner dette”, siger Ole Steen Hansen, formand for Børne- og Skoleudvalget.

Fredericia Kommune fik i 2016 en strategi for en grøn generation, hvilket betyder et større fokus på dagtilbud og skolers læringsmiljø i relation til natur, miljø og teknologi. For børnene i de ni kommunale dagplejehjem er der ekstra fokus på naturen og udelivet, idet de har opnået at blive certificeret af Friluftsrådet som naturdagplejere. I alt er der ansat 90 kommunale dagplejere.

Friluftrådet inspirerer bl.a. dagplejere til at bruge naturen og udeområderne aktivt i børnenes hverdag og gå på opdagelse i naturen. Naturdagplejere skal blandt andet ud på besøg i naturen hver uge, lade børnene stifte bekendtskab med de forskellige årstider og lære børnene om madens vej fra jord til bord.

Fra æg til høne

Anni Poulsen var den første kommunale dagplejer, der blev certificeret som Naturdagplejer, og hun har netop modtaget Det Grønne Flag for femte år i træk. Anni har altid haft udeliv og natur i fokus.

”Vi er ude hver dag, og børnene er ligeglade med, om det er sol eller regn. Den daglige dosis frisk luft gør børnene robuste, og det er sjældent, at de er syge. Når vejret er til det, spiser vi i haven, som er indrettet på børnenes præmisser. Og nu har vi også budt velkommen til tre høner, der giver ekstra liv i haven og gode muligheder for at snakke om dyr og natur”, fortæller Anni Poulsen.

De tre høner Petra, Signe og Lotte, der er flyttet ind i Anni Poulsens have, spiser kartoffelskræller og andet madaffald og omsætter det til friske æg. De er allerede så vant til børnene, at de gerne kommer ud af hønsehuset for at blive klappet og spise rosiner af hånden.

Annis dagplejebørn er vant til dyr fra besøg på Museumsgården Kringsminde og den gård, som Anni Poulsen har en fast besøgsaftale med. Her lærer børnene at omgås dyr og bliver eksempelvis bekendt med, at mælken kommer fra køerne. Børnene er også helt med på, at æg kommer fra høns, og at man faktisk også kan spise selve hønen. Petra, Signe og Lotte skal dog ikke frygte for deres liv, da Anni Poulsen har tænkt sig at beholde dem som hyggehøns og ægproducenter.