FREDERICIA

Endnu 50 mio. kroner fra A. P. Møller Fonden til fæstningsbyen Fredericia

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har givet Fredericia yderligere 50 mio. kroner til bl.a. at styrke byens identitet som fæstningsby

Når du ankommer til Fredericia skal du ikke være i tvivl om, at du er i en fæstningsby med en helt særlig historie, som skal opleves. Netop det lagde Fredericia Kommune vægt på i sin ansøgning til A. P. Møller Fonden om yderligere 50 mio. kroner til det fortsatte arbejde med bevaring af huse indenfor volden og en større indsats for at styrke voldens karakter og landskab.

”Jeg er på byens og hele byrådets vegne utrolig glad og stolt over, at A. P. Møller Fonden ser et stort potentiale i Fredericia. Med den flotte donation får vi en enestående mulighed for at invitere landskabsarkitekter fra hele landet til at give deres bud på, hvordan vi styrker Fredericias identitet som en fæstningsby, så den kan opleves fuldt ud”, siger borgmester i Fredericia Kommune Jacob Bjerregaard.

Fredericiavold15 mio. kr. til fortsat bevaring  

Det er ikke første gang, at A. P. Møller Fonden ser et stort potentiale i Fredericia og byens fantastiske historie. Sidste gang var tilbage i december 2012, hvor byen modtog en flot donation på 50 mio. kroner til istandsættelse af facader i bymidten med respekt for bygningens historie og arkitektur.

De mange facaderenoveringer har givet byen et væsentligt kvalitetsløft, og der er fortsat stor interesse for at søge om tilskud i Bevaringsfonden for Fæstningsbyen Fredericia. Fredericia Kommune har derfor modtaget yderligere 15 mio. kroner til at fortsætte arbejdet med at gøre byen smukkere og skabe en helt særlig autentisk oplevelse af fæstningsbyen.

35 mio. kr. til volden

Fredericia Kommune forventer, at ca. 2,5 mio. skal gå til afholdelse af en konkurrence, hvor landskabsarkitekter og arkitekter fra hele landet inviteres til Fredericia for at give deres bud på, hvordan oplevelsen af fæstningsbyen kan styrkes. De skal bl.a. kigge på voldens fremtræden og fortælling og bearbejde ankomster til byen via Kongens Port, Danmarks Port, Prangervej og Holstensvej på et mere detaljeret niveau. Det resterende beløb skal bruges til realisering af vinderprojektet.

De mange penge skal bruges til at få voldene til at stå skarpere og mere opfattelige som anlæg. Dertil skal den rekreative anvendelse og tilgængeligheden gøres mere attraktiv. Sidst men ikke mindst vil hele relationen til fæstningsbyen og dens fortælling blive bearbejdet, så man ikke er tvivl om, at man kommer til en af landets mest betydelige historiske byer.

Der er lagt op til en et-faset indbudt projektkonkurrence, som skal gennemføres i løbet af 10-12 måneder og en forventet realisering inden udgangen af 2019.

Fredericia Kommune har under ansøgningsprocessen til A. P. Møller Fonden samarbejdet med rådgivningsfirmaet ArkitektkonkurrencerDK med underrådgiver Jens V. Nielsen og Blue Bakery. Arkitektkonkurrencerdk Aps har tidligere været konkurrencesekretær for arkitektkonkurrencen om Nyborg Slot.  

Konkurrence klar til efteråret

I løbet af sommeren og efteråret vil Fredericia Kommune i samarbejde med borgere og forskellige interessenter udarbejde et konkurrenceprogram for arkitektkonkurrencen, som forventes udskrevet medio oktober. Et endeligt vinderforslag forventes klar til offentliggørelse i løbet af foråret 2017. Borgere og andre interesserede kan allerede fra fredag 1. juli få mere at vide om arkitektkonkurrencen i ”Det Grønne Rum” i Danmarksgade nr. 13 i Fredericia. Mere information om arrangementet følger.

 

Fakta om Fæstningsbyen Fredericia

  • Byen er anlagt som fæstning af Frederik III i 1650
  • Fredericias placering ved Lillebælts smalleste punkt gjorde byen ideel som fæstning. Fæstningsanlægget var ved opførelsen forsynet med ni bastioner mod landsiden og 11 mindre bastioner på de to vandsider.
  • I 1909 ophørte fæstningen som militært anlæg, og Fredericia Kommune købte i 1914 arealerne efter ønske fra byens borgere.
  • I dag fungerer fæstningen som en grøn bypark under navnet Fredericia Vold.

Fakta om Bevaringsfonden for Fæstningsbyen Fredericia

  • Bevaringsfonden for Fæstningsbyen Fredericia blev etableret i foråret 2013 på baggrund af en donation til Fredericia Kommune på 50 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden

 

  • Bevaringsfonden gør det muligt for ejere af bevaringsværdige bygninger at søge om tilskud til facaderenoveringer, som skal forskønne Fredericias hovedstrøg, voldga­derne og i sidegaderne
  • Bestyrelsen mødes fire gange årligt og uddeler støtte ud fra en række kriterier
  • Siden første ansøgningsrunde har 77 bygninger modtaget tilsagn om støtte fra Bevaringsfonden. Ca. 80 % af den oprindelige donation er brugt
  • Projekternes omfang varierer fra udskiftning af en enkelt hoveddør til totalrenovering af hele den udvendige del af ejendommen