SAMFUND

FREDERICIA KOMMUNE FÅR TOMLEN NED : FEJL I 29% AF INDKLAGEDE SAGER HOS ANKESTYRELSEN

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Fredericia kommune modtager 29 % af alle klager på socialområdet retur fra ankestyrelsen med tomlen nedad

Når en klagesag på socialområdet fra Fredericia kommune, havner på ankestyrelsens bord, får 29 % helt eller delvis medhold i deres klage. Det er tæt på hver tredje klage over en afgørelse truffet af Fredericia kommune, der sendes retur til kommunen, med påbud om at blive omgjort – eller genoptaget – viser en rapport der netop er offentliggjort på socialministeriets hjemmeside.

 

Der anvendes tre begreber, når Ankestyrelsen udregner omgørelsesprocenter:  Stadfæstelse: Styrelsen er enig i afgørelsen. Der sker ingen ændringer for den, der har klaget.  Hjemvisning: Hvis der for eksempel mangler væsentlige oplysninger i en sag, og styrelsen ikke selv kan indhente dem, sender styrelsen sagen tilbage til myndigheden. Det hedder at hjemvise en sag og betyder, at myndigheden skal genoptage sagen og afgøre den på ny. 

Ændring: Styrelsen er helt eller delvist uenig i afgørelsen og ændrer den. Når en afgørelse hjemvises eller ændres, kaldes det, at kommunens afgørelse bliver omgjort. Det hedder det, selvom en hjemvisning ikke nødvendigvis betyder, at afgørelsen bliver ændret. Omgørelsesprocenten er derfor andelen af sager, der bliver omgjort (hjemvist eller ændret) ud af alle realitetsbehandlede sager. Inden for serviceloven forekommer hjemvisninger dobbelt så ofte som ændringer. Eksempel På danmarkskortet over sager inden for serviceloven generelt har Københavns Kommune 12 procent ændringer og 19 procent hjemvisninger. Afrundet giver de 12 og 19 procent samlet en omgørelsesprocent på 32. Gennemsnit Den gennemsnitlige omgørelsesprocent er 37 % på socialområdet generelt og 46 % på børnehandicapom- rådet. Sammenhæng mellem størrelse og omgørelsesprocent På begge områder er der ingen sammenhæng mellem kommunestørrelse og omgørelsesprocent. Nedenstående bestemmelser indgår i børnehandicapområdet:  Hjemmetræning, særlige dag- og klubtilbud, §§ 32, 32a og 36.  Børn – merudgiftsydelse,§ 41.  Børn – tabt arbejdsfortjeneste, §§ 42 – 43.  Børn – personlig hjælp og ledsagelse, §§ 44 – 45. Bestemmelsernes fordeling Der er nogle bestemmelser, der udgør en uforholdsmæssigt stor andel af omgørelsessagerne. Bestemmel- sen ”voksne- botilbud” udgør 9 % af de sager, der ændres i serviceloven, og 6 % af de sager, der hjemvises. Det skal holdes op mod, at området kun udgør 4 % af de afgjorte sager i 2016.

Bestemmelserne ”voksne – personlig hjælp, ledsagelse mv.” og ”børn- tabt arbejdsfortjeneste” udgør en større andel af omgørelsessagerne, end deres størrelse umiddelbart berettiger. Bestemmelserne udgør hen- holdsvis 9 og 8 % af de hjemviste sager og 9 og 11 % af de ændrede sager, selvom bestemmelserne hver kun udgør 7 % af de afgjorte sager inden for serviceloven i 2016.

(Kilde:Socialministeriet)