SAMFUND

Sygehuset kommer ud til de svageste

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Ikke alle har mulighed for at komme til lægen eller på sygehuset for at få taget blodprøver, og derfor sender Sygehus Lillebælt dagligt et par laboranter ud i optageområdet for at hjælpe de patienter, der har det sværest.

 

Det er en råkold mandag morgen i en lejlighed i Fredericia. Inden for i varmen sidder 89-årige Kristian Kjærgaard og venter på det ugentlige besøg fra Sygehus Lillebælt. Kristian Kjærgaard er så dårligt gående, at han ingen chance har for at bevæge sig, hvis rollatoren er parkeret mere end en meter væk.

– Jeg kommer jo ikke så meget ud, da jeg er dårligt gående, fortæller Kristian Kjærgaard.

På samme tidspunkt parkerer en lille sølvgrå Peugeot på parkeringspladsen, og ud stiger laborant Lone Møller Hoffmann. Den ene hånd holder en hvid bakke med prøveglas i mange farver, og den anden holder en iPad, der er hendes ruteplanlægger, som viser vej til de 20 borgere, der skal have besøg i dag.

Ud i eget hjem
Sygehus Lillebælt har tre biler, der på daglig basis besøger borgere, der af den ene eller anden grund ikke har mulighed for at komme til blodprøvetagning hos deres egen læge eller på sygehuset.

syg
Når laborant Lone Møller kører ud til borgere i eget hjem, besøger hun typisk omkring 20 personer på en dag.

Tidligere kørte sygehuset kun ud til plejehjem, bosteder, arrester og fængsler, men som noget helt nyt kan borgerne i hele Sygehus Lillebælts område nu også få taget blodprøver i eget hjem. Bilerne kører overalt i Trekantområdet.

– Vi kommer ud til dem, der er så dårlige, at det nærmest vil være et dagsprojekt at få taget en blodprøve, hvis borgerne skulle køre efter det, forklarer Dorthe Elkjær Nielsen, der er ledelsessupporter i afdelingen Blodprøver og EKG.

Lægen bestiller kommunen godkender
Helt praktisk foregår hele processen ved, at en læge ordinerer en eller flere blodprøver til borgeren. Det kan enten være en læge, der har besøgt borgeren eller en læge på sygehuset, hvor personen har været indlagt.
Normalt skal borgeren hen til egen læge eller på sygehuset for at få taget de relevante prøver. Men hvis vedkommende er svækket eller af anden grund ikke kan komme ud af hjemmet, kan den ordinerende læge anmode om hjemmeblodprøvetagning. Denne ordination skal godkendes af kommunen, som også betaler.

– For kommunen giver det rigtig god mening at vi kommer ud og tager blodprøverne, da det ofte kræver mange flere ressourcer at få den enkelte borger hen på sygehuset, forklarer laborant Lone Møller Hoffmann på vej hen mod Kristian Kjærgaards lejlighed.

Førhen skulle kommunen afsætte en medarbejder til at gøre borgeren klar til at komme med flextrafik samt betale for selve transporten. I visse tilfælde måske ligefrem tage med borgeren til lægen eller sygehuset. Nu betaler kommunen kun for de kilometer, det kørende sygehuspersonale har kørt, samt et gebyr pr. besøg.

Mange ugentlige besøg
Snart er Lone Møller Hoffmann inde ved Kristian Kjærgaard, der beredvilligt smøger venstre skjorteærme op:

– Så kommer prikket her, siger Lone Møller Hoffmann, der med sikker hånd fører kanylen ind i Kristian Kjærgaards arm for igen ganske få sekunder senere at trække den forsigtigt ud igen.

syg
Den klassiske bioanalytikerkurv er med på turen rundt.
 Omkring 100 personer får hver uge besøg af Lone Møller Hoffmann eller en af de andre prøvetagere på hjul.

– Det kan godt være lidt grænseoverskridende at besøge folk hjemme, for vi ved jo aldrig, hvad vi kommer ud til, forklarer Lone Møller Hoffmann.

Kan styre tiden
Kristian Kjærgaard sidder med løftet arm, der nu er prydet af en tot vat og to stykker plaster. Han kunne ikke vide, at dagens besøg ville være klokken 10.30, men fremover vil han få en SMS en time før, laboranten ankommer.

– Nu ved borgerne bare, at vi kommer i løbet af dagen, men når vi har systemet på plads, vil de få en SMS i god tid, og på den måde kan de bedre planlægge deres dag, vurderer Lone Møller Hoffmann.

– Jeg synes, det er meget nyttigt at sygehuset kommer ud til mig, da det er et stort projekt at komme ud af huset for at få taget blodprøver en gang om ugen, forklarer Kristian Kjærgaard og understreger, at han er glad for det ugentlige besøg.

Effektive minutter
Efter ganske få minutter er Lone Møller Hoffmann på vej ud af døren igen. Hun skal videre til den næste borger, der er kommet frem på iPadden.

syg
Laborant Lone Møller fører med sikker hånd en nål i armen på 89-årige Kristian Kjærgaard

Ruten bliver lagt dagen inden, og derfor kan en blodprøve, der er bestilt en dag inden klokken 12 allerede tages dagen efter, og der er plads til flere besøg på kørselsruterne.

– Vi vil gerne hjælpe så mange som muligt, da det på alle måder er en gevinst for både borgere, kommuner og os som sygehus, forklarer Dorthe Elkjær Nielsen.

 

Tilbage sidder Kristian Kjærgaard og smiler, for nu er blodprøverne taget, og han kan vende tilbage til sin avis. Det hele har taget omkring fem minutter i stedet for en halv eller hel dag.

(Kilde, Sygehuslillebælt.dk – Af Mikkel D-N Andersen, Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt)