Home FREDERICIA 75-ÅRS DAGEN FOR NEDSKYDNINGEN AF LANCASTER ED305 I LILLEBÆLT

75-ÅRS DAGEN FOR NEDSKYDNINGEN AF LANCASTER ED305 I LILLEBÆLT

75-ÅRS DAGEN FOR NEDSKYDNINGEN AF LANCASTER ED305 I LILLEBÆLT
0

De Danske Forsvarsbrødre for Fredericia og Omegn, markerede lørdag d. 10. marts 75-årsdagen, for nedskydningen af Lancaster ED305 i Lillebælt, ved den gamle lillebæltsbro.

Ombord på Royal Air Force Lancaster MK.1 ED305, var syv besætningsmedlemmer, der alle mistede livet , da deres Lancaster for 75 år siden blev skudt ned og forulykkede i Lillebælt – den 10. marts 1943, kl. 23:13.

 

Tidligere samme dag lettede Lancaster ED305, som var fra RAF 44 “Rhodesia” Squadron, fra RAF Waddington basen i Lincolnshire sammen med 34 andre fly. Deres opgave var at kaste miner i nærheden af Sassnitz, hvor der lå en vigtig tysk flådestation. Opgaven blev løst med succes. På vejen tilbage blev de observeret af en tysk raderstation på Fyn, og senere blev den engageret og angrebet af tyske jagere over halvøen Strib ved Lillebælt. Fra dette angreb og nu i brand fløj Lancasteren i lav højde hen over de østlige dele af Fredericia i retning Lillebælt. Uheldigvis var det tyske rekognosceringsfartøj – Adler – stationeret i nærheden af Lyngsodde. Rekognosceringsfartøjet tog den brændende Lancaster under ild og beskød det allerede alvorligt beskadigede flyv med omkring 40 stk. 20 mm granater. Lancasteren styrtede i Lillebælt tæt ved Lyngsodde i retning mod den gamle Lillebæltsbro.

I 2013 tog tidligere pressefotograf – Peter Honeré, sammen med andre, initiativ til rejsning af en mindesten, for den faldne flybesætning, og årsdagen er blevet behørigt markeret siden.

Lørdag kl.11.00 blev 75-årsdagen markeret ved mindestenen på Lyngsodde, med velkomst og mindetale ved Formanden for De Danske Forsvarsbrødre for Fredericia og Omegn, Oberstløjtnant (pens.) Erik Schwensen, tidligere Chef for Telegrafregimentet og Garnisonskommandant i Fredericia. Efterfølgende var der mindetale ved den Britiske Ambassades Forsvarsattaché oberst Sarah Johansen og mindetale ved repræsentant for flybesætningens pårørende, Robert Graham Cobley, MBE, Honorary Representative for Denmark, Commonwealth War Graves Commission.

 

Marine Hjemmeværnet “beskød” Lancaster, under opvisning, på 75-årsdagen for nedskydningen af Lancaster ED305

 

75-årsdagen blev markeret med overflyvning gennemført af Hjemmeværnets Fly, Defender, og simuleret beskydning fra lillebælt – nøjagtig som hændelsesforløbet i 1943 – et flot arrangement.

Efter mindetaler, var der kransenedlæggelse ved mindestenen, efterfulgt af et minuts stilhed, til tonerne af kompositionen “Last Post” – fremført på trompeter fra Slesvigske Musikkorps.


De Danske Forsvarsbrødre for Fredericia og Omegn havde inviteret særlige gæster, til en reception i dykkerklubbens lokaler, hvor de inviterede kunne smage en – til lejligheden – specieltfremstillet øl, og betragte jubilæumsmønten for 75-årsdagen.

DanmarkC TV bringer på et senere tidspunkt, en film fra dagens markering af 75-årsdagen, for nedskydning af Royal Air Force Lancaster MK.1 ED305 i lillebælt.

 

 

 

Følg DanmarkC TV på de Sociale Medier