LOKALMUSIK

Dansk musik tilbage på YouTube

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Efter de seneste to måneders intensive forhandlinger er parterne nået i mål, og en ny fælles-nordisk aftale om brug af musik på YouTube er i hus

Den nye fælles-nordiske aftale med YouTube er indgået i regi af den nordiske hub, Polaris, på vegne af Koda, Teosto (Finland), Tono (Norge) og Stef (Island). Aftalen træder i kraft i dag den 1. oktober, hvorefter den musik, der i de seneste to måneder har været fjernet fra den danske del af YouTube, vender tilbage på tjenesten.

Kodas direktør, Gorm Arildsen, ser frem til at få musikken tilbage på YouTube:

”Vi er glade for at der igen bliver åbnet op for den danske adgang til musikken på YouTube. Der er ingen tvivl om, at de seneste to måneders take-down har været til stor frustration både for rigtig mange medlemmer, der i forvejen er hårdt presset på at komme ud med deres musik på grund af corona, og for de tusinder af brugere, der har skullet undvære musik på en af de primære kanaler for musikstreaming i Danmark.”

Ny aftale: større musikkatalog og bredere dækning

Udover at dække flere landes musikkataloger, adskiller den nye aftale sig fra de enkelte landes hidtidige aftaler ved at række ud over den nationale brug af de enkelte selskabers musikkataloger. Tidligere blev den internationale brug af dansk musik på YouTube licenseret via Kodas søsterselskaber i udlandet. I den nye aftale indgår, for Kodas vedkommende, den samlede brug af al Koda-licenseret musik på YouTube i hele Europa, Mellemamerika, Afrika og dele af Asien.

“Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været svære forhandlinger” – Kaare Struve

Netop det forhold, at indholdet i aftalerne er grundlæggende forskellige, gør det umuligt at lave en direkte sammenligning af vilkårene i den tidligere aftale og den nye. 
Kodas mediedirektør, Kaare Struve, udtaler:

”Det er min klare opfattelse, at den aftale, der er indgået nu, er den bedst mulige under de givne forhandlingsrammer. Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været svære forhandlinger, og at vi fra Kodas side gerne havde været det pres foruden, hvor indhold kan blive taget ned i kortere eller længere perioder, hvis der ikke er enighed om pris og vilkår. Der skal heller ikke herske tvivl om, at der i de afsluttende forhandlinger har været massivt pres på for at komme i mål fra alle involverede parter. I det lys er det godt, at der nu er landet en aftale, så vi kan få musikken tilbage på YouTube”. (Foto: Koda.dk)