Kultur

Ældgammelt brætspil med rekordstor opbakning

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

I en tid med smartphones, sociale medier og it i undervisningen, er skoleskak som undervisningsmetode populært som aldrig før. Det blev understreget fredag den 9. februar, da 47.921 elever fra 284 skoler i hele landet havde fundet bræt og brikker frem til Skolernes Skakdag 2018. Det er flere end nogensinde før.

Fredag før vinterferien er hjernens årlige motionsdag på skoler i hele landet. I en tid, hvor esport boomer, og it i undervisningen er blevet en almen del af skoledagen for de fleste elever, satte rekordmange elever sig til skakbrættet på Skolernes Skakdag 2018. Under mottoet ”Det skal være sjovt at blive klogere!”, øvede de mange tusinde elever sig i at tænke sig om og vente på, at andre skal tænke sig om.

Skolernes Skakdag 2018 blev åbnet af Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen. Hun er stolt af at have bidraget til, at Dansk Skoleskak ikke længere balancerer på kanten af skakmat, men nu er sikret midler på finansloven de næste fire år:

”Skoleskak er med til at styrke børn og unges færdigheder i matematik. De lærer at tænke logisk og koncentrere sig, samtidig med de har det sjovt. Dermed er skoleskak med til at gøre skoledagen mere varieret og spændende. At det er lykkedes at sikre penge til Dansk Skoleskak i finansloven, er jeg glad for og stolt af.”

Dansk Skoleskak oplever i disse år stor interesse for skoleskak som undervisningsmetode i skolen. Der er i dag skoleskak på over 600 skoler i Danmark, flere steder som en obligatorisk del af skoleskemaet.

Mads Jacobsen, generalsekretær, Dansk Skoleskak:

”Vi er utrolig stolte af, at så mange skoler, lærere, pædagoger og elever valgte at deltage i Skolernes Skakdag. Hos Dansk Skoleskak tror vi på, at skoleskak giver børn og unge nogle tidsløse kompetencer, der er til gavn for dem selv og samfundet. Nu og i fremtiden.”

Skolernes Skakdag blev arrangeret af de lokale skoler i samarbejde med Dansk Skoleskak og partnerne Spar Nord Fonden, Politiken og Børnenes Hovedstad, Billund.

 

 

 

FAKTA
Dansk Skoleskak (DSS) arbejder for at styrke børn og unges faglige og sociale udvikling, så flere får et liv med læring og uddannelse. DSS er startet i 1960 af skoleledere, -lærere og -elever, og 50.000 elever fra 600 skoler er i dag aktive i skoleskak. DSS har den nationale kompetence inden for skoleskak og rådgiver kommuner og skoler i at anvende skoleskak som systematisk læringsmetode, fx via det evidensbaserede læringskoncept, SKAK+MAT®, hvis læringseffekter er undersøgt og formidlet internationalt. DSS står bag Skolernes Skakdag®, Skoleskaklærer-uddannelsen® og Skakshoppen.dk, der forsyner skoler og elever med skakmaterialer og koncepter. Se mere på Skoleskak.dk.