Læserdebat

Bekymring – Skal der ”klappes” forurenet havneslam fra Kolding?

I Enhedslisten Fredericia er vi meget bekymrede for, at der nu igen ved skønne Trelde Næs, skal ”klappes” forurenet havneslam fra Kolding. Denne gang 360.000 kubikmeter.

Lillebælt er i forvejen presset. Blandt andet som følge af det store udslip fra DanGødning, hvor tusindvis af tons kvælstof blev udledt i Lillebælt.

Slammet fra området omkring Kolding Havn er blandt andet fyldt med olierester og anden forurening.

”Det vil man bare dumpe ud for en blå-flag badestrand. Midt i Naturpark Lillebælt! Det er en katastrofe, at den slags stadig håndteres på den måde i 2020. Vi knokler for at affald genanvendes og er i gang med at udfase deponi. Men under vandoverfladen er det tilsyneladende ligegyldigt hvad der foregår”, siger Enhedslisten Fredericias byrådsmedlem Cecilie Roed Schultz hovedrystende.

Det er langt fra første gang Kolding Havn dumper forurenet havneslam ved Trelde Næs. Tilbage i 2015 fik de en 5-årig tilladelse til at bruge ”klappe-pladsen” ved Trelde Næs. Tilladelsen lød på 71.250 kubikmeter forurenet slam og tilladelsen udløb 1. marts 2020. 

Vejle havn fik ligeledes i 2015 tilladelse til at dumpe havneslam ved Trelde Næs. Det drejede sig om hele 90.000 kubikmeter. Deres tilladelse udløber i oktober 2020.

I 2017 fik Middelfart Havn en 5-årig tilladelse og i 2018 fik Kolding lystbådhavn ligeledes en 5-årig tilladelse til at dumpe havneslam ved Trelde Næs. 

Enhedslisten Fredericia er bekymrede for både økosystemet i Lillebælt, men også signalværdien i, at forurenet affald kan dumpes i havet. Det er vigtigt for os at værne om den natur vi har tilbage og beskytte dyrelivet bedst muligt.

Der findes andre – men dyrere – alternativer til at dumpe affaldet i havet. I Enhedslisten frygter vi, at disse økonomiske interesser vægtes alt for tungt, også af Miljøstyrelsen, sammenlignet med de interesser vi har som borgere og som samfund. 

”Da Kolding Havn fik tilladelsen i 2015 var Enhedslisten også på barrikaderne. Jeg tog sagen op i Miljø- og Teknikudvalget, hvor jeg fik det svar, at der intet var at gøre. Miljøstyrelsen havde givet dem lov. Denne gang har jeg bedt forvaltningen om svar på hvad vi som kommune kan gøre for at forhindre denne vanvittige blankocheck igen gives til Kolding Havn. Mængderne bliver jo bare større og større. Jeg er også nervøs for, at Vejle Havn igen vil søge om tilladelse, når deres udløber om få måneder – og de andre når deres udløber. Flere og flere får jo tilladelser, og vi har intet kunne stille op. Men vi skal simpelthen ikke være losseplads for de omkringliggende havne! Det vil jeg bekæmpe med næb og klør. Jeg afventer pt. en redegørelse, som jeg har fået bekræftet er på vej. Hvis ikke vi som kommune kan stoppe det, så må Folketinget på banen!”, slutter Cecilie Roed Schultz. 

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv