FREDERICIA

Fredericia Kommune undersøger om miljøskadeloven skal i brug

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Fredericia Kommune har siden ulykken på Dan Gødning været i dialog med Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen om håndteringen af forureningen af Lillebælt. Kommunen ønsker at få en afklaring på, om forureningen har et omfang og en karakter, der gør, at den giver anledning til en overhængende risiko for en omfattende miljøskade og derfor er omfattet af miljøskadeloven.

 

Den dialog, der har været med Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen, har handlet om, hvilke dokumentationskrav kommunen skal opfylde, for at forureningen kan være omfattet af miljøskadeloven. Sagen vil være den første af sin art i Danmark. Der er ingen præcedens at henholde sig til, og samtidig er forureningsspørgsmålet kompliceret. ”Både Miljøstyrelsen og vi er meget interesserede i at lande sagen korrekt. Det kræver indbyrdes drøftelser og afvejninger,” siger chef for Teknik & Miljø Peter Krongaard-Kruse.

Det igangværende arbejde med afklaring af den potentielle miljøskade er kompliceret. Det kræver en nøje sammenstilling af data, tilstrækkeligt sikkert til at fastslå omfanget af udslippet af kvælstof til Lillebælt. Omregnet til ren kvælstof er Fredericia Kommunes foreløbige vurdering, at mindst 4000 tons er sluppet ud i Lillebælt. Endnu mere komplicerede er vurderingerne af kvælstoffets potentielle negative konsekvenser for dyre og plantelivet i havet. Fredericia Kommune arbejder på at have et samlet udkast til vurderinger af kvælstofudledningen og dens potentielle konsekvenser midt i maj. Et arbejde der bliver foretaget af eksterne eksperter på området.

dang.jpg
(Foto : Peter Friis Autzen)

Begge Lillebæltskommuner observerer

Fredericia og Middelfart kommuner har aftalt at få foretaget ekstraordinære badevandsanalyser med fokus på indholdet af kvælstof. De kommende prøver bliver udtaget hurtigst muligt ved udvalgte strande i begge kommuner. Resultatet af analyserne bliver offentliggjort, så snart det foreligger. Et eventuelt forhøjet indhold af kvælstof er ikke i sig selv sundhedsskadeligt, men kvælstof kan fremme opblomstring af giftige alger, der kan gøre badning sundhedsskadelig. Fredericia Kommune fik tidligt efter uheldet lavet et sæt badevandsanalyser, ”det gjorde vi af hensyn til vinterbaderne, og disse analyser viste at badevandet var fint”, oplyser Peter Krongaard-Kruse.

De to kommuner har endvidere bestilt en undervandsobservation af dyre og plantelivet. En dykker har besigtiget forholdene under vandoverfladen i Lillebælt i dag(torsdag den 14. april). ”De foreløbige meldinger går på, at der ikke er synlige tegn på miljøskader derude, og at mange forskellige arter af fisk blev observeret derude”, fortæller Peter Krongaard-Kruse. En nærmere redegørelse for observationerne bliver offentliggjort, så snart den foreligger, forventelig i næste uge.

Marsvinebestanden i Lillebælt vurderes at være den samme i dag som før uheldet på Dan Gødning. Det viser undersøgelser, som Aarhus Universitet har foretaget i marts efter anmodning fra Naturstyrelsen.

 

Fakta boks:

 Miljøskadeloven, der er en udmøntning af EU-lovgivning, har til formål at sikre, at den ansvarlige for en miljøskade eller en overhængende fare for en miljøskade forebygger og afhjælper skaden eller faren, og afholder alle omkostninger hertil. Loven omfatter undersøgelse og afhjælpning af en miljøskade og undersøgelse af og forebyggelse ved en overhængende fare for en miljøskade, der er forvoldt ved en erhvervsmæssig aktivitet, og hvor det af en myndigheds afgørelse fremgår, hvem der kan anses for ansvarlig for miljøskaden eller den overhængende fare for en miljøskade. Ved en miljøskade forstås påvirkning af beskyttede arter eller internationale naturbeskyttelsesområder, som medfører en betydelig negativ påvirkning af opnåelse eller opretholdelse af en gunstig bevaringsstatus for sådanne arter og områder.

Det fremgår af miljøskadeloven, at det – hvis der er overhængende fare for miljøskade – er miljø- og fødevareministeren, der skal påbyde den ansvarlige at give de oplysninger og foretage de undersøgelser mv., som har betydning for vurderingen af, hvordan følgerne af en miljøskade eller en overhængende fare for en miljøskade afhjælpes eller forebygges.

Den ansvarlige kan herunder påbydes at foretage prøveudtagning, analyser og måling af stoffer m.v. og andre undersøgelser med henblik på at klarlægge:

  • årsagerne til og virkningerne af en miljøskade eller en overhængende fare for en miljøskade,
  • en miljøskades art og omfang og
  • ændringer i omfanget og arten af en miljøskade eller en overhængende fare for en miljøskade

 

Forudsætningen for, at sagen er omfattet af miljøskadeloven er, at Fredericia Kommune træffer afgørelse om dette. Forinden skal Miljøstyrelsen have et udkast til afgørelse til udtalelse. Afgørelsen kan kun træffes, hvis Miljøstyrelsen er enig med kommunen i afgørelsen.

 

Miljøskadeloven skal bruges til de meget store miljøuheld, hvor der sker miljøskader eller hvor der er en overhængende fare for en større miljøskade. Andre miljøuheld, hvor der er tale om en mindre miljøskade skal håndteres efter de almindelige regler i miljøbeskyttelsesloven og miljøerstatningsloven.