FREDERICIA

Fredericianerne ta’r skraldet – du kan være med

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Kom og vær med, når naturen får den helt store tur til den årlige affaldsindsamling den 31. marts – selv en lille indsats gør en stor forskel.

Sidste år blev Fredericia flere tusinde kilo affald lettere, da omkring 600 borgere var med til den årlige affaldsindsamling i byen. I år er det søndag den 31. marts, at hele byen mødes et par timer for at gøre Fredericia klar til foråret.

”Affaldsindsamlingen plejer at være en hyggelig og rar dag, hvor du som deltager føler, at du har gjort en indsats. Hvert år hører vi, at det er uforståeligt store mængder af plastik, papir, dåser, flasker, pap osv., som bliver efterladt rundt om på gader, veje og ikke mindst i vores fælles natur. Der er kun os selv til at samle det op, så vi har brug for rigtig mange hænder til at hjælpe. Og vi er glade for hver eneste indsamler, der melder sig”, siger Karsten Enggaard, som er formand for Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Fredericia.

I hele uge 13 gør børnehaver og skoler en stor indsats for at samle skrald i deres nærmiljø. Den årlige affaldsindsamling er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Fredericia Kommune.

”Vi vil alle sammen gerne have en ren by, og det kræver, at vi er fælles om at passe på den. Derfor er målet også, at vi får skabt en bevidsthed hos både børn og voksne om, at affald hører til i skraldespanden – ikke i naturen. Jeg håber, at der er mange, som har tid til at give et nap med den 31. marts. Selv en lille indsats gør en stor forskel, når vi er mange om det”, siger formand for Miljø- og Teknikudvalget Christian Bro.

Meld dig som indsamler

Tilmelding sker til lizzie.Jessen@fredericia.dkeller tlf. 72 10 63 67, hvor du får oplyst en rute og et mødested, hvor du kan hente poser mellem kl. 10-11. Der er mødesteder i hele kommunen og sikkert også ét i nærheden af dig. De fyldte poser kan du stille langs bestemte veje, hvor kommunen efterfølgende samler dem ind.

Fakta: Så længe er naturen om at nedbryde dit affald

Appelsin og bananskræller:            2 – 5 uger

Cigaretfilter:                                         1 – 5 år

Aviser:                                                                                   3 – 12 måneder

Tyggegummi:                                       5 år

Sokker og vanter af uld:                    1 – 5 år

Malet træ:                                              13 år

Øl og sodavandsdåser:                     10 – 500 år

Plastikposer:                                       100 – 1000 år

Plastiklåg til 6-pack:                        450 år

Glasflasker:                                          4.000 – 1 mio. år

 

Kilde: Institut for Miljøvurdering