Home FREDERICIA God julefrokost – og tænk dig nu om

God julefrokost – og tænk dig nu om

God julefrokost – og tænk dig nu om
0

Så blev det slutningen af november, og julefrokostsæsonen står for døren. Det betyder hyggeligt samvær og kollegaer, venner og familie i højt julehumør. Det betyder også masser af dejlig mad med julesnaps og juleøl. Måske dukker også nogle af de velkendte hyggelige – eller afskyelige juleslips og sweatre op? Traditionerne står i kø…

En af traditionerne er desværre også, at når julesnapsen og juleøllene går ind, så sker det, at hyggen går ud og at fornuften forsvinder i takt med alkoholens indtag – og så kan det gå galt. Hvert år kommer desværre også ’bedsteborgere’ galt af sted, når traditionen byder på uvant meget alkohol og måske også uvante besøg i nattelivet.

Fra Sydøstjyllands Politis politiinspektør Michael Weiss lyder opfordringen til de festglade julefrokostdeltagere: ’Hold øje og tage vare på hinanden, når I tager i byen sammen. Hjælp hinanden til at holde fast i det gode festhumør og grib i fællesskab ind, hvis en påvirket kollega eller anden festdeltager ikke er i stand til at tage ordentligt vare på sig selv, ikke kan opføre sig fornuftigt i nattelivsjunglen, eller ikke kan overholde grænserne overfor kollegaer og andre mennesker. Det samme gælder, hvis nogen ikke evner at komme sikkert hjem’. Politiinspektør Michael Weiss minder også om, at det på grund af årstiden kan være livsfarligt at lægge sig til at sove udenfor.

Det er ikke særligt behageligt at vågne op næste dag med en sigtelse for vold eller en anden krænkelse. En sigtelse for spirituskørsel kan også være ødelæggende.

’Vi vil på ingen måde være moraliserende eller stå i vejen for en super julefrokostsæson. Fest og vær glad – og man skal vide at vi er der – i nattelivet og på vejene. Vi er synligt tilstede i nattelivet for at hjælpe til med, at det er en god oplevelse at gå i byen i juletiden. De fleste ved godt, hvordan de skal opføre sig, men er der nogen, der ikke ved det, så griber vi ind. Og vi er på vejene, hvis nogen skulle have glemt at planlægge, hvordan man kommer sikkert og lovligt hjem fra julefrokosten. Vi er der også næste formiddag, hvis nogen skulle lufte en efterbrænder. En god julefrost kan holde forbavsende længe’, uddyber Michael Weiss. Han tilføjer: ’Som en yderligere serviceoplysning, så kan jeg fortælle, at det koster 1.000kr i bøde at lade vandet på gaden, i porte og andre offentlige steder. Så ved man det’.

Fakta:

Gode råd fra Sydøstjyllands Politi

  1. Tag vare på hinanden, når I tager i byen sammen. Støt hinanden i at holde den gode julestemning.
  2. Sørg for at alle kommer godt og sikkert hjem. Hjælp din ven, hvis han eller hun ikke er i stand til at komme sikkert hjem selv.
  3. Planlæg allerede nu, hvordan du kommer hjem fra årets julefrokoster.
  4. Lad bilen stå, hvis du har drukket alkohol. Bestil en taxa, tag bussen eller du kan måske gå hjem i stedet for. Find natbus i din by:

www.sydtrafik.dk
www.midttrafik.dk

5. Lad også cyklen stå, hvis du har drukket meget alkohol. Bestil en taxa, tag bussen eller du kan måske gå hjem i stedet for. Men ikke en pirattaxa…

6. Holder du julefrokosten, så server eventuelt festlige alkoholfrie drinks til dem, der skal køre hjem, så de ikke fristes til at drikke alkohol.

7. Vær en god ven, og tag nøglen fra din ven, hvis han eller hun vil køre bil i påvirket tilstand.
8. Oplever du kriminelle forhold, så meld det med det samme til politiet via 114 og akut via 112.