Home FREDERICIA Hvordan får jeg adgang til test for ny coronavirus, hvis jeg har symptomer på COVID-19?

Hvordan får jeg adgang til test for ny coronavirus, hvis jeg har symptomer på COVID-19?

Hvordan får jeg adgang til test for ny coronavirus, hvis jeg har symptomer på COVID-19?
0

Efterårs- og vintersæsonen betyder, at flere bliver syge med forkølelse, influenza og andre symptomer, der minder om COVID-19, og mange vil have behov for at blive testet og vurderet af en læge. Derfor bliver systemet nu gjort mere enkelt for borgere med symptomer på COVID-19.

Fra i dag kan borgere med milde symptomer på COVID-19 selv bestille tid til test, uden at få en henvisning fra deres egen læge. Derudover etableres en række nye vurderingsklinikker til patienter med symptomer på COVID-19, der har behov for at blive undersøgt med det samme. Det bliver desuden muligt for borgere med symptomer på COVID-19 at få hurtigt svar på deres test, hvis deres læge vurderer, at de gerne vil se dem til en konsultation efterfølgende.

”Egentlig skal vi tilbage til at gøre, som vi gjorde før COVID-19, dvs. at man skal ringe til sin læge, hvis man føler sig så syg, at man har brug for at tale med en læge. Så er det lægen, der vurderer, om man har brug for at blive testet og undersøgt, og om man skal undersøges samme dag, eller om det kan vente til dagen efter. Hvis man derimod ikke føler sig så syg, at man har brug for at tale med sin læge, kan man i stedet fremover selv booke en tid til en test via coronaprover.dk, så man kan få afklaret, om man er smittet med ny coronavirus. Det er vigtigt at understrege, at også selvom man ikke føler sig særligt syg, så skal man blive hjemme og isolere sig, mens man venter på sit testsvar,” siger vicedirektør Helene Probst.

Hvornår skal borgere kontakte deres læge, hvis de har symptomer på COVID-19?

Det kan være svært at vurdere, hvornår man skal kontakte sin læge, hvis man har symptomer, som kunne være COVID-19. I boksen nedenfor kan man se, hvornår man skal ringe til sin egen læge, og hvornår man selv kan booke tid på coronaprover.dk.

Du skal altid ringe til din læge

  • Hvis du har symptomer på COVID-19, og føler dig så syg, at du gerne vil tale med en læge.
  • Hvis du er bekymret eller i tvivl.
  • Hvis det drejer sig om et barn under 2 år.

Du kan nu selv booke tid på coronaprover.dk

  • Hvis du har symptomer, der kunne være COVID-19, men ikke føler dig så syg, at du har behov for at tale med din læge

Du kan fortsat selv booke tid på coronaprover.dk

  • Hvis du har været i nær kontakt med en smittet og er blevet henvist til test af Coronaopsporingen
  • Hvis du ønsker en test af anden årsag

Hvad gør lægen, når man ringer?

Lægen vil over telefonen vurdere, om man har behov for at blive undersøgt af en læge, samt om undersøgelsen skal foregå med det samme, eller om det kan vente til den efterfølgende dag:

  • Hvis lægen vurderer, at man skal undersøges med det samme, vil man blive tilbudt en tid samme dag i en lokal COVID-19 vurderingsklinik, hvor man vil blive undersøgt og testet.
  • Hvis lægen derimod vurderer, at man godt kan vente til dagen efter med at blive undersøgt, vil man blive tilbudt en test samme dag i et lokalt teststed. Hvis testen er negativ vil lægen tilbyde en undersøgelse i sin praksis dagen efter.

Kort information om vurderingsklinikker og teststeder

Lægen kan henvise til

  • COVID-19 vurderingsklinik: en klinik, hvor sygeplejersker, læger eller evt. andre sundhedspersoner kan se patienter med symptomer på COVID-19, der har brug for en vurdering samme dag. Klinikkerne kan også teste for ny coronavirus.
  • Lokalt teststed: et sted med personale, der poder for ny coronavirus. Her er det kun muligt at få en test for ny coronavirus. Det er ikke muligt at få en sundhedsfaglig vurdering.