Home Læserdebat LÆSERDEBAT : Offentlig bank NU!

LÆSERDEBAT : Offentlig bank NU!

LÆSERDEBAT : Offentlig bank NU!
0
  • Amin Dahir, Martina Johnsen og Rasmus Juhl bestyrelsen Rød-Grøn Ungdom i Fredericia.

Hvidvask, gyldne håndtryk og en lang række investeringer i fossile energityper er alt sammen noget, som privatejede banker bruger VORES penge på. Standarden indenfor bankverdenen skal hæves og gennemsigtigheden skal være til at få øje på. Derfor ønsker vi et alternativ, og kræver en offentlig bank! En offentlig bank vil kunne styres demokratisk af os borgere, hvor vi selv kan vælge, hvad vores fælles penge skal investeres i, og hvor gennemsigtighed er et grundprincip i bankens værdisæt. I en offentlig bank vil vi kunne vælge at investere i grønenergi, miljøbæredygtige virksomheder og grønne projekter i Danmark.

Vi halter desværre bagud i Danmark, hvad angår et alternativ til de privatejede banker. Lige syd for grænsen har hver tredje tysker deres primære bankforbindelse i en offentlig bank, og i lande som Frankrig og Norge har de også offentlige alternativer til de private banker. Der er mange måder, hvorpå man kan strukturer en offentlig bank. Vi kan have borgerrepræsentanter i bestyrelsen, lade staten drive banken eller have et repræsentantskab med kundeindflydelse. En offentlig bank vil være en bank for både borgere, erhvervsliv, kommuner og andre offentlige myndigheder.

Vi skal væk fra en finansverden, hvor velhavende bestyrelsesmedlemmer og direktører i dyre jakkesæt kan diktere, hvad vores penge skal bruges på. Vi ønsker at skabe en finansverden, som skal kunne hjælpe os i kampen mod klimaforandringerne. Vi ønsker en offentlig bank, som er i stand til at hjælpe landets økonomi i gang igen efter corona pandemien, i stedet for at lukke pengekassen i midt i en recession. Vi ønsker at undgå gentagende finanskriser og en bankverden som opfører sig etisk korrekt med vores og samfundets penge.Vi mener derfor at en offentlig bank er nødvendig og at danskerne fortjener at kunne fravælge de skandaleramte private banker. Hvad mener du?