Home FREDERICIA Den nye Lillebæltsbro fylder 50 år i dag

Den nye Lillebæltsbro fylder 50 år i dag

Den nye Lillebæltsbro fylder 50 år i dag
0

Det var ikke nemt – den nyeste af de to Lillebæltsbroer skulle have et navn op til indvielsen den 21.oktober 1970 – men det var ikke så let at nå til enighed som håbet var. Efter nogen tid lykkedes det dog alligevel at navngive broen ved Lillebælt, til det navn vi i dag kender – Den nye Lillebæltsbro.

(Foto : Lokalhistorisk arkiv Fredericia)

Lillebæltsbroens lillebror der blev indviet i 1935, oplevede en stor interesse – og ikke mindst trafik, allerede fra snoreklippet – og belastningen af broen steg markant år efter år, i takt med at antallet af køretøjer voksede i den danske befolkning. I takt med at presset på broen voksede op igennem 50érne, besluttede man at der skulle bygges en ny bro, der kunne binde Jylland og Fyn sammen. Arbejdet med at finde placering og undersøge det bærende underlag begyndte i 1962 og allerede i 1965 gik byggeriet af Den nye Lillebæltsbro så i gang. Inden man kunne sætte byggeriet i gang på den endelige placering af broen, var flere andre placeringer i spil. Mulighederne for at bygge en bro ved siden af Den gamle Lillebæltsbro blev undersøgt, man overvejede at bygge et ekstra lag på den eksisterende bro og i sidste ende muligheden for at bygge en motorvejsbro, der kunne tage presset fra den stigende trafik mellem de to landsdele.

(Foto : Lokalhistorisk arkiv Fredericia)

Beslutningen blev en motorvejsbro fra lyngsodde til fyn og der blev afsat 130 mio. kroner til det store projekt med Danmarks første hængebro.

Få år efter – d. 21. oktober 1970, kunne de først gående passere broen og indkassere et “brobevis” – og kort tid efter også den første bil.

Slutregningen på at bygge Den nye Lillebæltsbro løb op i tæt på 300 mio. kroner.

Siden da et antallet af biler der passere Den nye Lillebæltsbro vokset til tæt på 80.000 daglige overkørsler.

(Foto : Lokalhistorisk arkiv Fredericia)

50-års jubilæum fejres med royalt besøg

Onsdag d. 21. oktober 2020, besøget Kronprisesse Mary Fredericia og Middelfart, for at deltage i fejringen af Den nye Lillebæltsbro. Kronprinsessen stiger på en båd i Middelfart,og sejler til Snoghøj, hvorfra hun kører i kortege med veteranbiler over Den nye Lillebæltsbro for at markere jubilæet.

DanmarkC TV bringer senere onsdag, en reportage fra det royale besøg.

H.K.H. Kronprinsesse Mary