Home FREDERICIA SE VIDEO : ÅRSDAG FOR NEDSKYDNING AF LANCASTER ED-305 OVER LILLEBÆLT

SE VIDEO : ÅRSDAG FOR NEDSKYDNING AF LANCASTER ED-305 OVER LILLEBÆLT

SE VIDEO : ÅRSDAG FOR NEDSKYDNING AF LANCASTER ED-305 OVER LILLEBÆLT
0

Årsdagen for nedskydning af Lancaster ED-305 i lillbælt, blev markeret ved en mindehøjtidlighed

Se video nederst i artiklen

De Danske Forsvarsbrødre for Fredericia og Omegn, markerede lørdag d. 10. marts årsdagen, for nedskydningen af Lancaster ED305 i Lillebælt, ved den gamle lillebæltsbro.

Ombord på Royal Air Force Lancaster MK.1 ED305, var syv besætningsmedlemmer, der alle mistede livet , da deres Lancaster for 75 år siden blev skudt ned og forulykkede i Lillebælt – den 10. marts 1943, kl. 23:13.

 

 

 Tidligere samme dag lettede Lancaster ED305, som var fra RAF 44 “Rhodesia” Squadron, fra RAF Waddington basen i Lincolnshire sammen med 34 andre fly. Deres opgave var at kaste miner i nærheden af Sassnitz, hvor der lå en vigtig tysk flådestation. Opgaven blev løst med succes. På vejen tilbage blev de observeret af en tysk raderstation på Fyn, og senere blev den engageret og angrebet af tyske jagere over halvøen Strib ved Lillebælt. Fra dette angreb og nu i brand fløj Lancasteren i lav højde hen over de østlige dele af Fredericia i retning Lillebælt. Uheldigvis var det tyske rekognosceringsfartøj – Adler – stationeret i nærheden af Lyngsodde. Rekognosceringsfartøjet tog den brændende Lancaster under ild og beskød det allerede alvorligt beskadigede flyv med omkring 40 stk. 20 mm granater. Lancasteren styrtede i Lillebælt tæt ved Lyngsodde i retning mod den gamle Lillebæltsbro.

I 2013 tog tidligere pressefotograf – Peter Honeré, sammen med andre, initiativ til rejsning af en mindesten, for den faldne flybesætning, og årsdagen er blevet behørigt markeret siden.

Lørdag kl.11.00 blev 75-årsdagen markeret ved mindestenen på Lyngsodde, med velkomst og mindetale ved Formanden for De Danske Forsvarsbrødre for Fredericia og Omegn, Oberstløjtnant (pens.) Erik Schwensen, tidligere Chef for Telegrafregimentet og Garnisonskommandant i Fredericia. Efterfølgende var der mindetale ved den Britiske Ambassades Forsvarsattaché oberst Sarah Johansen og mindetale ved repræsentant for flybesætningens pårørende, Robert Graham Cobley, MBE, Honorary Representative for Denmark, Commonwealth War Graves Commission.

 

 

 

 

Kom med til mindehøjtidligheden i videoindslaget her.:

 

Se mindehøjtidligheden fra 75-årsdagen for nedskydningen af Lancaster ED-305 her (2018)