Kultur

Skandinaviens skrappeste florister skal dyste på Fredericia Vold

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Skandinaviens skrappeste florister skal dyste om at lave de bedste og flotteste kunstværker på Fredericia Vold

Nogle af verdens skrappeste florister og landart-kunstnere besøger til sommer Fredericia. I tre dage skal de alle dyste om at lave det flotteste kunstværk på byens voldareal – udelukkende ved at bruge de materialer (blomster, planter, buske og grene), som er tilgængelig i naturen på denne tid af året. Det er Fredericia Kommune, der i samarbejde med den lokale florist og blomsterhandler, Lene Møller Christiansen, Iris Blomster, og Thomas Kvist Christiansen, Kvist Kommunikation, inviterer til den første internationale landart konkurrence, 6. Juli Cup, i dagene fra 1. til 4. juli. 

Den internationale landart konkurrence skal være en kreativ og kunstnerisk optakt til de årlige historiske mindedage, 5. og 6. juli, hvor byen markerer 172 års dagen for det sejrrige udfald fra Fredericia i 1849. Fra den 1. juli og tre dage frem vil omkring 18-20 blomsterkunstnere arbejde på den del af voldterrænnet, der ligger efter ”Den Hvide Bro” og til DSB´s mindelund på den anden side af Prangervej.

Foto: Thomas Kvist Christiansen

Ny version at 6. Juli Cup

Det er ikke første gang, at internationale florister fra hele verden besøger Fredericia for at dyste i international blomsterkunst. I tre år, fra 2006 til 2008, var Fredericia vært for den internationale 6. Juli Cup, hvor florister i tre dage dystede om at lave de flotteste blomsterværker – både i midtbyen på Rådhuspladsen og på voldterrænnet. Konkurrencen var en del af en stor kommunal indsats for at skabe flere aktiviteter omkring de årlige mindedage den 5. og 6. juli. Hvert deltagende hold skulle løse tre forskellige opgaver, hvor den sidste foregik på voldterrænnet. 

I de tre år, hvor konkurrencen blev afviklet i Fredericia fra 2006 til 2008 var der udover danske florister også deltagere fra Norge, Finland, Letland, Estland, Litauen, Ukraine, Rusland, Tyskland, Italien, Island, Polen, Canada. Nu satser Fredericia Kommune og Lene Møller Christiansen på, at det igen kan lykkedes at trække internationale florister til Fredericia for at dyste i international landart, når 6. Juli Cup genoptages i en ny form. I modsætning til tidligere skal der kun arbejdes med én i opgave – landart på Fredericia Vold. 

Meget stor interesse for at deltage

– Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at konkurrencen bliver en succes. Havde det ikke været for den aktuelle Covid-19-pandemi, der jo besværliggør flyrejser, havde vi allerede nu haft et stort antal deltager, der var klar til at rejse til byen. Mange har talt om konkurrencerne dengang tilbage i 2006-2008 og har blot ventet på, at den blev genoptaget. Formentlig vil vi i år kunne præsentere 10 hold med deltagere fra Skandinavien, fortæller Lene Møller Christiansen. 

I Fredericia Kommune er man meget begejstret over, at der på trods af den aktuelle pandemi er stor interesse for at deltage i en ny udgave af 6. Juli Cup – ikke mindst hos en af initiativtagerne i Fredericia Kommune, byrådsmedlem Lise Nielson (S). 

– Vi har længe været opmærksom på, at blomsterkonkurrencerne fra 2006 til 2008 kunne noget i forhold til profilering af byen, og ikke mindst var de en fantastisk og farverig måde at bygge op til de årlige 5. – 6. juli-dage. Derfor er jeg på byens vegne utrolig glad for, at det er lykkedes at genoplive konkurrencen. 

Fokus på truet biodiversitet 

Foto: Thomas Kvist Christiansen

Blomster og planter har siden de historiske mindedages start for 172 år siden spillet en væsentlig rolle. De blev brugt til at dekorere de faldne soldaters grave, og derfor har det historiske tema også altid fulgt konkurrencerne. Når konkurrencen nu genoptages, ønsker Fredericia kommune at sætte et ekstraordinært fokus på den truede biodiversitet. 

– Mange dyre- og plantearter på jorden er allerede uddøde, og flere arter er i fare for at uddø. Det skyldes, at dyr og planter har svære ved at finde egnede levesteder de steder hvor vi mennesker bygger, dyrker jorden eller bor. For at bremse denne udvikling skal vi passe godt på naturen og sikre, at der er plads til mange forskellige arter. Fredericia Kommune ønsker med denne Landart konkurrence at sætte fokus på biodiversiteten, og få os til at tænke over, hvordan vi alle kan bidrage til at passe godt på naturen og sikre plads til mange forskellige arter.