Covid-19 / Corona virus

Status på iværksatte og kommende kendte tiltag

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Den helt ekstraordinære situation, som coronavirus/covid-19 har sat verden i, er ukendt land for os alle. Det er en ganske særlig situation, der har kaldt – og kalder på tiltag, så vi kan komme bedst muligt gennem krisen.

Koncernområdet har siden onsdag d. 11. marts arbejdet på at forberede os på pandemiens ankomst til Fredericia. Der bliver arbejdet på mange fronter og samarbejdsviljen og –evnerne er store: Vi står sammen og byder ind, hvor vi kan.

Status – Socialpsykiatri og Udsatte Voksne

Generelt arbejdes i alle afdelinger på, at have tæt kontakt til medarbejderne både enkeltvis og i grupper. Dette sker via telefon eller video møder. Der følges op på de enkelte borgere i alle afdelinger, og der er opmærksomhed og fokus på, at der også følges op på pårørende, hvor dette skønnes relevant. Generelt opleves det, at borgene indtil nu håndterer situationen bedre end forventet. Vi ser borgere, som anvender ressourcer vi ikke tidligere har set, og som de i denne situation bringer i spil.

Bostøtte til Voksne (herunder Stoppestedet)

Medarbejderne arbejder hjemme. De har alle kontakt til borgerne via telefon eller virtuel kommunikation. Der sker daglig afrapportering til afdelingsleder, og der holdes ugentlige møder med de enkelte teams.

Samtlige 545 borgere er blevet gennemgået i forhold til indsatser, og det vurderes løbende ved den daglige tilbagemelding, om der er borgere, som har brug for ansigt til ansigt kontakt. En del borgere får flere kontakter i løbet af ugen end vanligt, idet kontakten nu som udgangspunkt ikke foregår ved fysiske møder.

Det opleves at borgerne agerer ansvarsfuldt og har stor forståelse for situationen. Vi oplever, at enkelte borgere har ressourcer, som vi ikke havde kendskab til før.

Vi begynder at opleve et større pres fra psykisk sårbare borgere, som føler sig isoleret og giver udtryk for, at de har brug for ansigt til ansigt kontakt. Vi er lige nu meget opmærksomme på, at tilpasse indsatsen til den enkelte, og vi kan mærke, at da situationen har varet mere 14 dage, skal der ske justeringer.

Vi har tæt kontakt til både psykiatrisk afdeling og lokalpsykiatrien. Meldingen fra afdelingen er, at de oplever færre indlæggelser og et mindre pres på sengeafdelingerne. Omvendt i lokalpsykiatrien. Vi har aftalt tæt opfølgende dialog omkring de borgere, vi har en fælles bekymring for. Dette også i samarbejde med rusmiddelcenteret. Hvad der konkret sker i forlængelse af en indlæggelse, afhænger af borgerens ønsker og behov. I denne tid er der en tættere kontakt end vanligt, da meget foregår per telefon for at sikre at beskederne, når frem.

Rusmiddelscenteret

Indtil videre er perioden forløbet forholdsvist gnidningsløst. Nødberedskabet fungerer som det skal, og der bliver løbende justeret, så vi er bedst muligt forberedt på ugerne der kommer.

Borgerne har, fraset et par enkelte, tacklet situationen over al forventning. Vi håber, at det fortsætter for langt de fleste, men vil forsøge at forberede os på, at det godt kan blive svært for mange. Familier går hjemme sammen mange timer om dagen, hvilket godt kan give spændinger, ikke mindst hvis der findes misbrug i familien.

Vi forventer at salget af substitutionsmedicin stiger i takt med, at flere får med hjem til længere perioder, og der er gode penge at tjene på et marked, hvor efterspørgslen stiger. For at håndtere dette planlægges der, så Rusmiddelcenteret med kort varsel kan øge kapaciteten, så vi kan imødekomme flere nyhenvendelser end sædvanligt, også nyhenvendelser fra borgere vi måske ikke har set tidligere.

Det er ikke aktuelt endnu, men vi skal være klar til evt. at øge åbningstiden i Alkoholbehandlingen og have mere lægebistand i Stofbehandlingen end nu.

De unge mennesker i Boenheden er begyndt at reagere på at gå op ad hinanden hele tiden. Det er svært at være så tæt sammen med andre konstant. Vi øger derfor den fysiske bemanding i Boenheden.

Kompetencecenter for Døve og Døvblinde

Der er to medarbejder på arbejde på kontoret dagligt frem til kl. 21. Alle borgere kan kontakte disse medarbejdere. Alle borgere bliver løbende vurderet af afdelingsleder, hjemmevejleder eller støtte- /kontaktperson i løbet af ugen. Dette for at vurdere på borgerens sindstilstand og indsats. Der lægges løbende information ud til borgerne på tegnsprog. Det skal generelt sikres, at borgerne begrebsmæssigt forstår alle de udmeldinger, som kommer fra pressen, så der foregår lige nu en stor formidlingsopgave.

Det opleves at borgere har brug for information og de let kan misforstå det, der meldes ud fra pressen, og derfor kan blive unødvendigt urolige. Det kan begynde at mærkes, at flere borgere mangler social kontakt og vi er derfor opmærksomme på justering af indsats.

Din Indgang

Der er nødberedskab på, hvor 2 mand er på arbejde ad gangen. Disse passer telefon, sms, mail, advis og andet. Dette betyder at Din Indgang har åbent for ikke-fysiske henvendelser.

Vi forsætter med at klare de mest akutte opgaver omkring borgerne via telefon. Vi skriver igen en besked ud til alle borgere (medmindre der er begrundelser for at nogen bør undtages), hvor vi præciserer den nye situation og orienterer om, at der er folk på telefonen i DI ́s åbningstider.

Borgerne gennemgås af hver kontaktperson, og det genovervejes, om det ville være nødvendigt og gavnligt med et telefonopkald.

Afhængigt af udviklingen kan det være, at det senere bliver nødvendigt at omlægge ressourcer fra Din Indgang til den opsøgende gadeplansindsats.

Den opsøgende gadeplansindsats

Indsatsen foregår i et tæt samarbejde mellem de opsøgende gadeplansmedarbejdere fra Støtte kontakt person indsatsen (§99) og Social og gadeplanssygeplejersken. Da denne indsats er til de mest udsatte og sårbare, er vi også anderledes forpligtet til at yde en indsats, på trods af nedlukningen af resten af DK.

Denne gruppe af de mest udsatte borgere er præget af sociale udfordringer, dårlig netværk, psykisk sygdom, misbrug og dårlig sundhedstilstand. Nogle i denne gruppe er ekstra ramt af situationen, da de ofte ikke et særlig stort netværk og de steder de plejer at kunne komme i og få socialt samvær er nedlukkede.

Hvis indsatsen kan klares per telefon, er det altid vores første prioritet og vi vurderer i hvert enkelt tilfælde, om det er nødvendigt og hensigtsmæssigt med en opsøgende indsats.

Udover den individuelle indsats, kører medarbejderne også rundt i byen og opsøger de steder, hvor de udsatte plejer at opholde sig og forsamles. Vi er løbende i dialog med de øvrige aktører på området om, hvordan vi opruster og koordinerer. Vi har blandt andet indgået en aftale med Kirkens korshærs varmestue om udlevering af mad til borgere, som ikke selv kan komme ned til varmestuen og hente mad.

Der er lavet ekstra aftaler omkring udsatte borgere, der er tilknyttet misbrugscenteret og hvor det vurderes nødvendigt og hensigtsmæssigt med et opsøgende besøg i hjemmet.

Samarbejde med Kirkens Korshær – mulighed for at ’komme inden døre’:
Kirkens Korshær har henover vinteren haft mulighed for at hjælpe hjemløse med en seng og tag over hovedet i de to boliger på Ny Mosegårdsvej. Vi har drøftet dette med Kirkens Korshær og har lavet en aftale om, at boligerne må benyttes 24 timer i døgnet ved behov grundet sygdom. Indtil nu, har der været ganske få overnatninger og ikke noget begrundet i Covid-19. Der er tale om beredskab skulle behovet opstå. Af samme grund gøres yderligere 4 boliger klar, skulle der opstå behov for det, blandt de hjemløse i Fredericia. Der er løbende tæt dialog med Kirkens Korshær om behov og status. Hjemmeplejen vil dække plejebehovet, hvis det skulle opstå.

Midlertidig Botilbud til Voksne

Kompetencekollegiet og Kaalundsvej arbejder med nødberedskab. Alle medarbejdere har skulle tænke anderledes, når muligheder og vilkår for fællesskab bliver ændret. Vi kan se, at der nu er øget behov for at gå ind i støtte til flere opgaver f.eks. øget støtte til rengøring m.m.

Der gives stadig supplerende ydelser, som borgerne er visiteret til på Kompetencekollegiet. Ydelsen gives via telefon og Skype. De borgere, som har brug for en overnatning jf. deres visitering til supplerende ydelser, har stadig denne mulighed.

I forhold til Dit Akuttilbud har der været 10 henvendelser og ingen overnatninger, dvs. at der har ikke været øgede henvendelser siden Coronakrisens begyndelse.

Nova har de første 14 dage været ramt af ikke-Corona relateret sygdom, men alle er raskmeldte. Der arbejdes i nødberedskab og der ses pt på, om der skal tænkes anderledes i forhold til dette.

Der arbejdes på at anvende fire ledige pladser på NOVA, som midlertidigt akut tilbud efter §82 c i serviceloven frem til ophør af Coronakrisen. Målgruppen vil være psykisk sårbare §85 borgere som ikke kræver fysisk pleje eller en hospitalsseng, men hvor et tilbud om overnatning m.m. vil kunne være med til at forebygge en hospitals indlæggelse på psykiatrisk hospital. Pladserne vil først blive taget i brug, hvis der ikke er flere ledige pladser på Dit Akuttilbud.

Der er påbegyndt en ansøgning til Socialtilsynet og der er ved at blive udarbejdet en nærmere beskrivelse af tilbuddet. Der vil være etableringsomkostninger samt omkostninger til ekstra personale ved dette.

STU

Der er kontakt med alle de unge. Opgaverne er meget forskellige og individuelle til den enkelte studerende/elev, afhængigt af de kognitive evner og andre udfordringer. Der er også enkelte unge, der siger fra til at lave opgaver, men kontakten er der.

Opgaverne er: f.eks.: Lave aftensmad til familien, bage pandekager, gør rent på dit værelse etc – gerne en lille video der sendes til STU. Fagene er historie, engelsk, matematik, og enkelte har fået til opgave at læse teori til kørekort, og hver dag at skrive, filme, fortælle om hvordan det går med at være hjemme.

Der bliver brugt sms, mms, Messenger og Facebook.

Samarbejde med civilsamfundet

Der er en gang om ugen kontakt til vores samarbejdspartnere. Seneste melding lyder:

– AmiAmi (forening til støtte for prostituerede)
 Melder fred og ro. De har god kontakt til deres kvinder og får ikke yderligere henvendelser pt. De har et godt nødberedskab og en læge i baghånden, hvis der skulle opstå et behov herfor.

– Frivilligcenteret
 Melder fred og ro. Der er en medarbejder på arbejde ad gangen i Frivilligcenteret. De får stort set ingen fysiske henvendelser. Det de mest får henvendelser på, er hvornår deres ’Hjælpecentral’, som f.eks. skifter pærer i en lampe, får fjernbetjeningen til at virke eller indstiller mobiltelefonen rigtigt for de ældre, er i gang igen. De forsøger så vidt muligt at guide dem over telefonen. Det går ganske fint.

– Udsatteteamet
 Melder ro.Der er ro på ude ide udsatte borgeres hjem, detagers ituationen forholdsvis roligt. De savner deres væresteder (Akademiet, Kontakten mv.), men klarer sig efter omstændighederne godt. Behovet for at tale om corona er stort – ganske som hos alle andre.

– Kirkens Korshærs Varmestue
 Melder fred og ro. Det kommer dagligt mellem 8 og 10 borgere og henter frokostog får en lille snak – på afstand. De afleverer også mad i skuret, på den vis kan de holde lidt øje med hvor mange de er samlet og om de holder afstand, pt. går det ok. Bjarne holder os opdateret på dette. Nødovernatningen har pt. ingen overnattende gæster. Nørovernatningen er fortsat klar til også at tage imod hjemløse med corona, men det bliver forhåbentlig ikke aktuelt. Antallet af boliger kan udvides ved behov. Se punktet om den opsøgende gadeplansindsats.

 SIND Fredericia
 Melder ro. Har lokalt lukket alle aktiviteter, men står til rådighed pr. telefon. De har ikke den store aktivitet.

 Landsforeningen af Væresteder

 Melder ro. De oplever stort sammenhold blandt borgere, efter de har oprettet ’Det Digitale Værested’ på Facebook. De har pt. 650 medlemmer, som sammen (men hver for sig) bager, rydder op i skabe og skuffer, går ture, pudser vinduer. En bruger fortæller: ’Det digitale værested er fantastisk! Det betyder at jeg ikke føler mig ensom – så det betyder alt for mig i denne tid. Lørdag aften så vi film “sammen” – selvfølgelig hver for sig, men det er rart at vide, at der er 300 andre, som kl. 20 tænder for den samme film. Inden filmen går i gang, viser vi vores slikskål frem – og det gør, at jeg føler, at jeg er en del af et fællesskab. Jeg lider af skizofreni og har derfor ofte vanskeligt ved få ryddet op og den slags. Men i det digitale værested rydder vi også op sammen – det lyder måske mærkeligt, men det, at jeg ved, at der er andre, som er i gang, det forpligter og gør, at jeg selv går i gang.’

–  Fredericia Provsti
 Melder ro. De laver online-gudstjenester, henviser til online chat og står til rådighed på telefon.

  • –  Headspace
  •  Melder ro. Deres telefoner er meget stille, både i Fredericia og i deres hoved organisation. Desørger for at klæde deres unge godt på, i forhold til hvor de kan træffe dem både på telefon, sms og chat.
  • –  Social Sundhed
     Melder ro. Lige nu ledsager de kun til livsnødvendig behandling, men har ingen aftaler i kalenderen. De kan også yde støtte pr. telefon eller lignende, men der et pt stille. Dette skyldes naturligvis også, at mange af borgernes aftaler aflyses eller udskydes.
  • –  Krisecenter for mænd
    Melder ro. De kører med nødberedskab og det har vist sig at være nok pt. De har ikke fået nye borgere ind i de sidste uger og har heller ingen på vej. De er klar ved telefonen 24/7.

–  Krisecenter for kvinder

Melder ro. Bestyrelsen har besluttet at åbne op for den 5.plads, hvilket gør, at Krisecenteret siden i fredags har haft to ledige pladser. Der er en formodning om, at vejret gør en stor forskel for de kvinder, som potentielt kunne have behov for en plads, da de har mulighed for at komme ud af hjemmet sammen med børnene. Krisecenteret modtager en del opkald fra borgere, som ikke er i deres målgruppe. Et billede de også kender fra jul, påske og andre spidsbelastede situationer.

– Diabetesforeningen
 Melder ro. Der er meget stille på deres telefoner. De har en fornemmelse at, at deres medlemmer henvender sig til hovedorganisationen, som har udvidet deres telefontid, hvis der er spørgsmål. Mange af deres medlemmer er gået i en form for selvisolation, da de ved, at de er i risikogruppen. De passer godt på sig selv.

– TUBA
Melder ro. TUBA afholder lige nu deres samtaler online og er der udover i tæt telefonisk kontakt. I dag er de ved, at kontakte alle deres unge, for at forsikre dem om, at TUBA også er der for dem, som de plejer, i de kommende uger. De har et par af de helt unge, som de mødes med fysisk – men med god afstand – da de ikke kan ’nøjes’ med online samtaler.

– Bobbie Fredericia
 Melder ro,men stort behov for at tale om corona og alt hvad virussen medfører. Der smøres madpakker til de der har behov for det, og de placeres i bagagerummet af en tuk-tuk der holder udenfor, hvor borgere kan komme og hente en madpakke. Herudover handles der ind for karantæneramte og borgere, som ikke tør gå ud, på grund af deres helbred.

– Ungdommens Røde Kors
 Melder om ro. De får ingen opkald. Deres frivillige er primært gymnasieelever, som jo fortsat går i skole – bare hjemmefra – så deres kapacitet er også begrænset. De er, via hovedorganisationen, ved at få et nyt tiltag op at stå: ’Corona-ven’. Initiativet skal matche frivillige med unge, og sammen kan de (digitalt) spille spil, gå ture, lave lektier mv. De holder os orienteret om hvornår de er klar til at gå i luften.

– Projekt Husvild
Melder ro. De kommer i skuret jævnligt og kan fortælle, at brugerne selv er meget opmærksomme. De samles ikke mere end 10 ad gangen og deler ikke joints eller øl. Projekt Husvild deler mad ud til de der har behov herfor, men de fortæller, at der ikke kommer nye til. De deler fortsat ud til de som de har kendt gennem længere tid, samt brugerne af skuret.

– Peer-Partnerskabet
 Melder også om ro. De har lukket alle aktiviteter, men er at træffe på telefonen.