VIDEO: Stormfloden dagen derpå

VIDEO: Stormfloden dagen derpå

VIDEO: Stormfloden dagen derpå

0

Stormflod: Dagen derpå

Den varslede stormflod, kulminerede sin hærgen ved at nå frem til Fredericia onsdag.

I løbet af aftenen kunne man følge stormflodens bevægelse fra øst Danmark mod vest.

Flere steder i landet oversvømmede havvand havneområdet og i Sønderborg var flere bygninger tæt på havnen omringet af vand.

Gl.havn

I Fredericia fulgte man situationen nøje. På Gl.havn var der stor spænding og mange holdt vejret. Det store projekt “Kanalbyen” har sikret det gamle havneområde med klimasikring, og den skulle onsdag aften stå sin prøve. Klimasikringen består i at kaj niveauet er hævet betragteligt, så det skulle kunne imødegå oversvømmelser af bydelen omkring havnen. For år tilbage stod områderne omkring Oldenborggade ofte under vand, når havvandet løb over breden. Man har sidenhen forsøgt at komme problematiken til livs, ved at montere en stor pumpestation der skulle kunne udligne niveauet i bassinet, således oversvømmelse kunne afværges. De senere års klimaændringer har dog givet større udfordringer, og derfor er klimasikringen af Gl.havn en god gevinst for Fredericia.

Den nyanlagte mole i den nye kanal stod stod dog under vand.

dsc03913
Molen i den nyanlagte kanal stod under vand Foto: Brian Hansen

 

Østerstrand

På Østerstrand havde man været snarrådige, og placeret store kampesten foran det nyanlagte anlæg, og det skulle vise sig at være en rigtig god beslutning.

Som det kan ses på billedet nedenfor, så holder de store sten på sandet og spærrer derved for at havvandet kunne gøre større skade på anlægget. På billedet kan man samtidig se, at havet har slugt den ellers så populære sandstrand.

Skærbæk

Skærbæk havn - Vandet er torsdag morgen trukket tilbage og vandspejlet ligger nu et godt stykke under kajkanten
Skærbæk havn – Vandet er torsdag morgen trukket tilbage og vandspejlet ligger nu et godt stykke under kajkanten

I skærbæk slap man ikke så heldig som i Fredericia. Her løb havvandet sent onsdag aften, ind over molen og oversvømmede havneområdet. de store vandmasser skabte kortslutning i et skur på havnen, og brandvæsnet blev kort efter kaldt ud til området, da der var observeret røgudvikling fra skuret.

Natten til torsdag trak vandet sig også her tilbage, og ligger nu et godt stykke under kajkanten.