Home Læserdebat Tag valgknappen fra Statsministeren

Tag valgknappen fra Statsministeren

Tag valgknappen fra Statsministeren
0

Valgknappen skal fjernes fra statsministerens bord og der skal være en fast valgdag hvert fjerde år ligesom vi har til landets byråd og regioner, foreslår fire folketingskandidater fra Alternativet i en kronik i Avisen.dk søndag. I stedet for hele og halve år, hvor den politiske samtale domineres af valgkampsstemning og politisk spin, mener de, at en fast valgdag kan give bedre mulighed for det politiske arbejde.

Fire folketingskandidater foreslår fast valgdato / Fast valgdato skal styrke det politiske arbejde

  • “For det første bør statsministeren, ikke alene kunne vælge at udskrive valg, når det ser taktisk fordelagtigt ud for det regeringsbærende parti. Det giver en skævhed, som ser ud til at gøre alle mere opmærksomme på kortsigtet ‘stemme-optimering’ end på at få løst de store udfordringer, vi som samfund står overfor” siger Brian Bruhn, der er opstillet for partiet i Vestjylland.

Usikkerheden om, hvornår et valg kommer, betyder også noget for mediernes behandling af politik, mener de fire kandidater. Tine Busk, kandidat på Fyn, uddyber:

  • “Alle historierne om meningsmålinger og spin ville være langt mindre relevante at lave, når valget ikke hele tiden står for døren. Medierne kunne med ro koncentrere sig om det politisk indhold – om dét, der betyder noget for fremtiden”

I kronikken skriver de, at den voksende politikerlede og generelt lave tillid til politikerne også hænger sammen med det kortsigtede fokus, som de oplever kendetegner meget af den politiske samtale.

  • “Langt de fleste vælgere kan jo godt gennemskue, at mange forslag kun handler om symbolpolitik, lappeløsninger og stemmefiskeri. Og det går selvfølgelig ud over tilliden”, siger Søren Haastrup, kandidat i Sydjylland.

For den enkelte kandidat såvel som partier og interesseorganisationer er usikkerheden i dag et udmattelsesløb, og det står også i vejen for at flere kan og vil engagere sig i politik. De færreste har så stor fleksibilitet i deres dagligdag, at de kan tage fri eller prioritere politisk arbejde i halve og hele år op til et valg.

  • “En fast valgdag gør det muligt at planlægge og tilpasse sit arbejds- og familieliv, og det vil gøre det nemmere at rekruttere både folketingskandidater og andre politisk aktive. Det handler derfor også om mangfoldighed og politisk repræsentation”, afslutter Nilas Bay-Foged, tidligere landsformand for Alternativet og i dag opstillet i Østjylland

Faste valgperioder indebærer naturligvis også risici for at der eksempelvis opstår en parlamentariske hårdknude. I ekstraordinære situationer skal Folketinget derfor have mulighed for at udskrive nyvalg med et flertal på mindst 3/5.

De fire kandidater fra Alternativet er:

  • Nilas Bay-Foged, 20828899, nilas.bay.foged@alternativet.dk
  • Tine Busk, 29780708, tine.busk@alternativet.dk
  • Søren Haastrup, 42716640, haastrupsoren@gmail.com
  • Brian Bruhn, 40588020, brian@brianbruhn.dk