Home Kultur Teater Malstrøm har ansat en erfaren burlesque kunstner

Teater Malstrøm har ansat en erfaren burlesque kunstner

Teater Malstrøm har ansat en erfaren burlesque kunstner
0

Når Teater Malstrøms ’Burlesque’ forestilling har premiere 15. marts, står der tre professionelle performere på scenen. Den ene er Mathias Hvidberg Jørgensen på 27 år.

Siam de Sade
Burlesque genren er ikke ny for Mathias, da han de seneste tre år har medvirket i en stribe burlesque og kabaret forestillinger, primært hos den aarhusianske teaterforening Cabaresque, der har specialiseret sig i disse genrer. Mathias’ første rolle i en burlesque forestilling var som drag queen i forestillingen ’Bloody Burlesque’ af Sophie Ternowitz. Mathias fortæller:
’Rollen var spændende, da jeg gerne ville prøve at være en sassy kælling, der samtidig var helten i en assisterende hovedrolle’.
Siden 2015 har Mathias optrådt under kunstnernavnet ’Siam de Sade’. Den persona opfandt Mathias til et divashow, hvor de manglede en konferencier. Kunstnernavnet skulle være lidt lummert og mystisk, og navnet ’Siam’ blev valgt, da det både kunne have en feminin og maskulin karakter. Den tvetydighed omkring kønnet har Mathias sidenhen benyttet i alle sine varieté og burlesque forestillinger.
Evnen til at lege med sit køn ligger i tråd med det speciale Mathias’ blev færdig med sidste år på sit dramaturgistudie på Aarhus Universitet – det handlede netop om ’Performativt køn’.
’Siam de Sade’ holder dog en pause i forbindelse med Teater Malstrøms opsætning af Burlesque i Det Bruunske Pakhus.

Opvækst med musik og teater
Mathias kommer oprindeligt fra Tønder – en by som han ofte vender tilbage til, bl.a. for at spille på Tønder Festivalen, hvor han de seneste år har spillet fast i Kristkirken til et natkirke koncept. Musikken betyder rigtig meget for Mathias:
’Sidste år mens jeg spillede, var der en ældre mand, der kom hen og takkede for en skøn koncert, måske den bedste han havde hørt i flere år. Det var rigtig dejligt at høre” fortæller Mathias, tydeligvis rørt over oplevelsen.
Det hele startede, da Mathias som 7-årig begyndte at gå til klaver, da hans forældre havde et flygel stående, der var et familie arvestykke. Mathias’ to brødre fik også tilbuddet, men det var kun Mathias, der blev glad for at spille klaver. Mathias har siden udvidet til andre instrumenter, først guitar som 17-årig og sidenhen har han også spillet bas og trommer mens han tog en bachelorgrad i musikvidenskab.

Teater har også spillet en stor rolle i Mathias’ opvækst, hvor han altid så frem til forestillingerne i skolen og gymnasiet, hvor han syede kostumer og lærte at lægge sminke selv. I 3.g skrev Mathias og en klassekammerat deres egen forestilling fra bunden, og det var startskuddet på Mathias’ mange-facetteret kærlighed til scenekunsten.

En rejse ud i scenekunsten
Udover at været skuespiller og performer på scenen, har Mathias instrueret flere teaterstykker. På den musikalske side har Mathias arbejdet som kapelmester og han har komponeret musik ad flere omgange, bl.a. på Musik- og Teaterhøjskolen i Toftlund. Mathias har sågar også arbejdet som lystekniker.
En af Mathias’ stærkeste oplevelser var dog som danser i en forestilling i Norge ”A song to…” af Mia Habib, hvor han optrådte sammen med 60 nøgne mennesker.
Det er tydeligt, at Mathias brænder for scenekunsten, og det er også hans ambition at kunne leve af det fremadrettet, om det så er som skuespiller, musiker, eller som en del af den kreative proces. Den seneste erfaring i scenekunsten for Mathias har været som koreograf på en musikvideo med bandet Federal Unicorn fra Aarhus.
Mathias har en stærk tilknytning til Norge, hvor han har taget en del af sine studier, og han overvejer at arbejde i udlandet igen, hvor han har fået nogle tilbud.
Mathias har en kæreste, og bor i Trøjborg bydelen i Aarhus, hvor han også arbejder som dramapædagog på Den Jyske Opera på deltid.

Performer og stripartist i Burlesque
Mathias indgår som én af de i alt 11 kunstnere, der skal medvirke i Teater Malstrøms Burlesque forestilling. Publikum vil kunne opleve Mathias både som performer og som stripartist i forestillingen. Mathias slutter af:
”Det er en meget spændende proces at være med i, og for mig er det en helt ny oplevelse at lave playback til musikken. Lige nu er jeg dog mest spændt på de mange kostumeskift, som der ikke er meget tid til at gennemføre. Men det kommer der styr på før premieren – det kommer til at køre som smurt bag scenen.”

Faktaboks
Hvad er Burlesque?
Burlesque er en meget underholdende genre, hvor der på scenen danses i mere eller mindre afslørende kostumer, og publikum sidder ved borde, der betjenes af flotte mandlige burlesque-tjenere. Det er en form for showteater, hvor publikum kan læne sig tilbage og nyde et væld af forskellige kostumer og fortolkninger af smukke, livlige og mere alvorlige sange.
Denne berømte playback teaterstil fik en renæssance med filmen Burlesque fra 2010, hvor Cher og Christina Aguilera spillede hovedrollerne.

Forestillingen spiller på Det Bruunske Pakhus, Kirkestræde 3 i Fredericia fra 15. marts – 28. april, tor-lør, dog ikke i Påsken. Billetter kan købes på billetten.dk eller på Fredericia Bibliotek.

Følg DanmarkC TV på de Sociale Medier